1. Főoldal Nyíl
  2. Blog Nyíl
  3. A WC dugulás sósavas elhárítása

A WC dugulás sósavas elhárítása

Elődeink idejében a sósav rendszeres vendég volt a háztartásban. Egy nagyon hatásos szerről beszélünk, ám az emberi szervezetre és a környezetre gyakorolt káros hatásai miatt fokozatosan kiszorult a háziasszonyok repertoárjából.

Mi az a sósav?

A sósav, kémiai nevén HCL, azaz a hirdogén-klorid vizes oldata. Leginkább a vegyiparban használják, de a gyomorsavban is megtalálható, kiváló vízkőoldó, tisztítószer és nem utolsósorban dugulás ellen is tökéletesen alkalmazható.

Miért hatékony a WC dugulás sósavas kezelése?

A sósav maró tulajdonságának köszönhetően minden szerves anyaggal reakcióba lép. Az esetek nagy részében ilyen anyagok okozzák a WC és a lefolyók dugulását, ezért is alkalmazható sikeresen azok tisztítására. A vízkövet és a húgykövet is kiválóan oldja ezért a WC csészék és piszoárok tisztítására is kiváló, sok drága lefolyószerrel ellentétben.

Így szüntessük meg a WC dugulást sósavval!

Egy veszélyes szerről beszélünk, így megfelelő védőruha, védőszemüveg és gumikesztyű használata kötelező, valamint kizárólag nyitott ablaknál, szellőztetve alkalmazzuk. Hypo vagy egyéb szerekkel TILOS a használata, ugyanis maradandó tüdőkárosodást okozhat.

A tökéletes hatás érdekében öntsünk a lefolyóba egy flakon sósavat, majd hagyjuk állni 3-4 órán keresztül, ezután alaposan öblítsük le azt. A legtöbb esetben hatékonyan megszüntethető a WC dugulása sósavval, de ez csak időszakos megoldást jelent a dugulás ellen. Amennyiben félünk alkalmazni, a drága lefolyószereket is felejtsük el, ugyanis azok közel sem lesznek ilyen hatékonyak. A 100%-os eredmény érdekében érdemes csőgörényt használni, amelyet kurblival, dobbal vagy fúrógéppel is megtekerhetünk, amennyiben a kézi erő csődöt mond.