1. Főoldal Nyíl
  2. Blog Nyíl
  3. Trisóval a dugulás ellen

Trisóval a dugulás ellen

A trisó az egyik leghatékonyabb szer, amelyet a dugulás elhárítására használhatunk. Hatékonysága mellett a boltban kapható tisztítószerekkel ellentétben kíméli a környezetet, valamint a pénztárcánkat is, ugyanis pár száz forintért beszerezhető.

Mi az a trisó?

A trisó hivatalos néven nátrium-foszfát vagy trinátrium-foszfát. Leginkább fehér porszerű formában találkozhatunk vele. Sokoldalúan felhasználható anyag, ugyanis élelmiszerekben csomósodásgátló anyagként, penészedésgátlóként, vízkőoldásra, zsíroldásra és nem utolsó sorban duguláselhárításra is kiválóan alkalmazható.

A trisó használata trisó lefolyó duguláselhárító szertisztításhoz

Egy háztartásban legtöbb esetben a mosogató és a mosdókagyló trisó lefolyó duguláselhárító szerrendszerében találkozhatunk dugulással. A mosogatás során a rendszerbe került zsíros ételmaradványok, valamint az emberi tisztálkodás során keletkezett szennyeződések és a lerakódott vízkő a dugulások legfőbb okozói. Amennyiben meg akarjuk előzni, vagy megszüntetni a már kialakult elzáródást, használjuk az egyik legsokrétűbb szert, a trisót. A trisó zsíroldó és vízkőoldó hatása révén kiválóan használható a rendellenes működés megszüntetésére. Öntsünk a trisó lefolyó duguláselhárító szerba 3 kanállal, majd arra fél liter forró vizet. Ezután zárjuk le a nyílást dugóval a kívánt hatás érdekében. 1-2 órahosszat, de lehetőség szerint egy éjszakát hagyjuk állni. Később ismét öntsük le forró vízzel, így kisebb elzáródás esetén nagy valószínűséggel 100%-ban elvégezte munkáját a trisó. Nagyobb dugulások esetében mindenképp hívjunk szakembert, ugyanis ott még a trisó sem segít.

A trisó egyéb felhasználási területei

Ahogy fentebb is említettük a trisó egy sokoldalúan felhasználható szer. A háziasszonyok leginkább a duguláselhárító tulajdonsága miatt tartják otthon, de számos egyéb területen is alkalmazható. Nézzük, melyek azok:
  1. Zsíroldás: Adjunk hozzá 1 evőkanál trisót körülbelül 4 liter 60-70 C fokos vízhez, majd töröljük át vele a zsíros felületet.
  2. Mosógép élettartamának növelése: 2-3 evőkanál trisó a mosószer adagolóba, 1-2 evőkanálnyi a dobba, majd indítsunk el egy 90 C fokos mosást. Ez segít feloldani a vízkövet és a mosószermaradványokat, valamint lágyítja a vizet.
  3. Fémtárgyak tisztítása: Közvetlenül a benedvesített törlőrongyra szórva, majd alaposan átdörzsölve, kifényesíthetjük fémtárgyainkat.
Érdemes otthonunkban trisót tartani, ugyanis nem csak hatékony a trisó lefolyó duguláselhárító szertisztításhoz és duguláselhárításhoz, de használata környezetbarát és a márkás tisztítószerek árának töredékéért beszerezhető.