1. Főoldal Nyíl
  2. Blog Nyíl
  3. Szennyvízcsatorna

Szennyvízcsatorna:

Bárkivel előfordulhat, hogy a szennyvízcsatornájában dugulás keletkezik, ennek számos oka lehet. A szennyvízelvezető csövek lejtése, a WC nem rendeltetésszerű használata és minden más egyéb lefolyó, amely a lakásban található, az abba beledobált, oda nem illő tárgyak, valamint a víz keménysége.

A csatorna lejtése

A szennyvízcsatorna kiépítésénél fontos a lejtés mértéke, a szennyvízcsatorna kezdőpontja és végpontja között a különbség ne legyen túl nagy. Hogy miért? A túl nagy lejtés következtében a víz átrohan a rendszeren, így nem viszi magával a csatornában lévő kommunális hulladékot. Míg, megfelelő beállítás esetén a szennyvízcsatornában áramló víz magával viszi a kommunális hulladékot, így nem kell a dugulástól tartanunk. Természetesen figyeljünk arra is, hogy ne legyen túl kicsi a lejtés.

Mekkora legyen a szennyvízcsatorna lejtése?

A Magyar Nemzeti Szabványok jegyzéke tartalmazza, ennek megfelelően a szennyvízcsatorna lejtésének 0,003 - 0,005 % között kell lennie. Az ennél kisebb mérték nem megengedett, mivel ebben az esetben a szennyvíz a csatornában reked.

Figyelni kell még…

Amennyiben most akarunk hozzákezdeni a szennyvízcsatorna kialakításához, figyeljünk arra, hogy a talajt megfelelően tömörítsük, tartsuk be a fagyhatárt, és ne alkalmazzunk 90°-os könyököket, inkább lágy íveket alkalmazzunk. Ne feledkezzünk meg a tisztító idomokról és a fordító aknák beépítéséről sem és ne ültessünk fát a szennyvízvezeték nyomvonalára.
Szennyvízcsatorna dugulásának okai
Évtizedek során a csőkötések, az egész cső, toldások repedezetté válnak. A fák gyökérzetének kiváló vízforrás a szennyvízcsatornából szivárgó víz és ehhez hozzá is akar férni, ezért körbenövi, de előfordul az is, hogy összeroppantja a csövet. Itt a tisztításnál a spirálozás láncos fejjel, gyökérvágó fejjel oldható meg, végső esetben nagynyomású mosatással. A WC megfelelő, rendeltetésszerű használata is elzáródást okozhat. Öblítsünk bő vízzel, ha sok WC papír használata szükséges, húzzuk le többször, ne dobáljuk bele a pelenkát, nedves törlőkendőt, tampont, egészségügyi betét és még sorolhatnánk. Ezek mind feltorolódnak a szennyvízcsatornában. Vigyázzunk a WC illatosítókra is, mert könnyen beleshet a WC-be és dugulást okozhat. Vigyáznunk kell a mosogató használatával is, ne engedjük le az ételmaradékokat, valamint a zsíros víz leengedése után öblítsük le a mosogatót forró vízzel, hogy oldja a zsírt és ne tapadjon meg a szennyvízcsatorna falán. A túl kemény víz olyan műszaki problémát is okozhat, mint a mosógép és kávéfőző meghibásodása. Ez hosszabb idő elteltével okozhatja a vezetékrendszerben a vízkövesedést, mely egy idő után a szilárd hulladékot felfogja és ennek következtében dugulás keletkezik a szennyvízcsatornában. Kültéri dugulások esetén figyeljünk arra, hogy ne kerüljön a szennyvízcsatornába rongy, palack, nagyobb mennyiségű zöld hulladék, továbbá por, sóder, föld, sár.
Dugulás elhárítása
A dugulás elhárítását ebben az esetben már szakemberre kell bízni, ilyenkor szükséges nagyteljesítményű duguláselhárító gépekkel dolgozni, ezzel a jövőbeli dugulás bekövetkeztét megakadályozhatjuk. A szennyvízcsatornában lévő dugulás okait csatornakamerázással lehet felderíteni. Nagyobb dugulás esetén a Womás, nagynyomású mosatás lehet a megoldás, ez egy költségesebb megoldás, de hatékonyabb is.
Kemény víz megszüntetése
Mivel a víz keménysége vízkövesedést okozhat a szennyvízcsatornában és műszaki eszközeinken is, érdemes megpróbálni lágyítani vizet. A kémiai vízlágyítás során eltávolítják az ásványi sókat, amelyek a víz keménységét adják és ennek helyére nátriumsó kerül, ez az ioncserés megoldás. Ennek kivitelezéséhez háztartási vízlágyító eszközt szerezhetünk be.