1. Főoldal Nyíl
  2. Blog Nyíl
  3. Ismerjük meg a padlóösszefolyó bűzelzáró rendszerét

Ismerjük meg a padlóösszefolyó bűzelzáró rendszerét:

A padlóösszefolyó a fürdőszobánkban megtalálható vízelvezető rendszer. A beépített bűzelzáróval megakadályozza a csatornaszag visszaáramlását a lakótérbe.

A padlóösszefolyó bűzelzáró működése

A szuez szifon, más néven a padlóösszefolyó felelős az adott helység vízelvezetéséért, valamint a kellemetlen csatorna szagok semlegesítéséért. A szagok terjedésének megakadályozását egy beépített bűzelzáró akadályozza meg. A padlóösszefolyó bűzelzárására többféle módszer létezik. Ismerünk bűzelzáró csonkot, buborékot, könyököt és dugót. Működési elvük szerint a szifonban megálló víz gátolja meg a szagok továbbáramlását.

Amikor a csatornaszag utat tör magának

Amennyiben a padlóösszefolyó bűzelzáró nem látja el a „rászabott” feladatot, abban az esetben kellemetlen szagok üthetik fel a fejüket. A szagokat okozó jelenségeket és azok megoldásait jó tanácsként írjuk le:
  1. A csatornában fellépő szívóhatás: A víz leengedése, vagy a WC lehúzása vákuumot képezhet a rendszerben, amely kiszívja a vizet a bűzelzáróból. Erre a megoldás a légbeszívó szelep felszerelése.
  2. Vízszivárgás: A szifonon keletkezett repedések, elöregedett tömítés következtében a víz eltávozhat a padlóösszefolyó bűzelzáró rendszeréből. Ennek orvoslására lehetőleg hívjunk szakembert.
  3. Kiszáradt a padlóösszefolyó bűzelzáró rendszere: A fentebb is említett rendszertelen használat miatt elpárologhat a víz a rendszerből. A megoldás: bizonyos időnként engedjünk vizet a csatornába a WC vagy a fürdőszobai, konyhai csap által.

Mit tegyünk a padlóösszefolyó bűzelzáró rendszerének tökéletes működéséért?

Előzzük meg a bajt! Amennyiben el szeretnénk kerülni az esetleges problémákat, a tanács a következő: takarítsuk rendszeresen a bűzelzárót. Az összefolyó rácsot eltávolítva gumikesztyűvel távolítsuk el az esetleges szennyeződéseket, majd forró vizet, vagy forró víz, ecet és szódabikarbóna elegyét öntsük a csatornába. Ezt a folyamatot évente 1-2 alkalommal ismételjük meg.

A nem rendszeresen használt szifonokból elpárologhat, vagy egyéb módon távozhat a víz. A fentebb is említett módszerrel, bizonyos időközönként érdemes kinyitni a csapot a fürdőszobában, vagy lehúzni a WC-t.