1. Főoldal Nyíl
 2. Blog Nyíl
 3. A lefolyó tisztítása házilag

A lefolyó tisztítása házilag | duguláselhárítás korrekt áron!

Mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy a víz nem megy le a lefolyón, esetleg kellemetlen szag árad belőle. Néha elég pár hajszál vagy egy nagyobb vacsora utáni mosogatással a rendszerbe került ételmaradék és kész is a baj.

Lefolyó tisztítása a dugulás megelőzéséért

Olcsón megúszhatjuk a lefolyó tisztítását, ha rendszeresen karbantartjuk. Nézzünk pár tippet, amivel gyorsan és egyszerűen megelőzhetjük a problémát:
 1. A lehető legmelegebb vízzel mosogassunk. Minél melegebb a víz, annál jobban oldódik a mosogatószer.
 2. Szűrőt csak akkor használjunk mosogatásnál, ha ételmaradék kerülhet a rendszerbe, fürdésnél pedig abban az esetben, ha hajat mosunk. Ellenkező esetben lassul a víz áramlása, amely dugulást okozhat.
 3. 2-3 havonta szereljük szét a lefolyó szifonját, majd mossuk át azt.
 4. A WC öblítés bő vízzel történjen, ugyanis az esetleges papír maradványok megtapadhatnak a vezeték falán.
 5. A lefolyó tisztításához havonta egy alkalommal öntsünk 3-5 liter forró vizet a rendszerbe, ez feloldja az esetlegesen lerakódásokat.
 6. Félpohárnyi forró vízhez adjunk 5 evőkanál szódabikarbonát és öntsük a lefolyóba, majd öntsünk utána fél pohár ecetet. A kettő egyvelege fertőtleníti a rendszert, feloldja a vízkövet és semlegesíti a szagokat is. Ezt 1-2 havonta ismételjük meg.

A lefolyó tisztítása házilag, ha már megtörtént a baj

Amennyiben nem figyeltünk a megelőzésre és már kialakult a dugulás, abban az esetben is van számos lefolyó tisztításra alkalmazható házi praktika, amely a megszüntetheti a fennálló problémát. Ezek a következők:
 1. A lefolyó tisztításához és a dugulás megszüntetéséhez az egyik legolcsóbb és legkörnyezetkímélőbb szer a trisó. Fél liter vízhez adjunk 3 evőkanállal, majd hagyjuk állni pár órát. Kisebb elzáródás esetén gyorsan eléri a kívánt eredményt.
 2. A megelőzésnél említett szódabikarbóna + ecet kombináció is segíthet.
 3. Öntsünk a lefolyóba fél pohár bóraxot, majd rá 2 pohár forró vizet. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd öblítsük le szintén forró vízzel.
 4. Amennyiben egyik vegyszer sem vált be a lefolyó tisztításához, végső esetben bevethetjük a sósavat (kizárólag magában!). Makacs dugulásnál egy egész flakonnyit is felhasználhatunk, de csak megfelelő védőruházatban és nyitott ablakok mellett.
 5. Mechanikus megoldásként bevethetjük a lefolyó tisztításhoz a csőgörényt, vagy a WC pumpát.
A már kialakult elzáródásnál ne használjunk bolti szereket a lefolyó tisztításához, ugyanis azok még nagyobb dugulást okozhatnak. Amennyiben házi megoldások csődöt mondtak, forduljunk szakemberhez.