1. Főoldal Nyíl
  2. Blog Nyíl
  3. Büdös lefolyó szagtalanítása

Büdös lefolyó szagtalanítása:

Előfordulhat, hogy lakásunkban kellemetlen szagú bűz terjeng, ennek nem feltétlen dugulás lehet az oka. A kellemetlen szag okát a légbeszívó szelep hiánya vagy annak dugulása is okozhatja. A légbeszívó szelepnek nagy szerepe van abban, hogy lakóterünk megőrizze higiéniáját. Hogy mi a szerepe? A lefolyóvezetékben keletkező vákuumot kiküszöbölje, és megakadályozza, hogy a lakásunkba bejussanak a kellemetlen szagok. A kellemetlen bűz okozója az is lehet, hogy nincsenek felszerelve csatorna kiszellőztetők, de a kiszáradt szifon is bűnös lehet.

A büdös lefolyó kialakulásának helye

WC-csésze, padlóösszefolyó, mosogató, kézmosó, mosógép. Ezek dugulását okozhatja a haj, szőr, ételmaradék, zsír, szappan, tisztítószer-maradványok, továbbá különböző lerakódások. Amennyiben ritkán használjuk valamelyiket vagy éppen kilyukad a cső, előfordulhat, hogy kiszárad a szifon, a szifoncsőben nincs meg a bűzelzárás vagy nem megfelelően működik, illetve nincsen kiszellőztető. A mosógépből áradó szagok okozója lehet, hogy nincs bűzelzáró felszerelve, vagy a mosógép szűrőjét kell kicserélni.

Mit tegyünk a büdös lefolyó megszüntetéséhez?

A „büdös lefolyó” jelenséget úgy tudjuk elkerülni, ha gyakran tisztítjuk a padlóösszefolyót, a szifont és a lefolyót, ezeken érdemes 1 vagy 2 havonta karbantartást végezni, így a dugulás kialakulásának lehetőségét is csökkentjük. Kézmosónál és mosogatónál megoldást jelenthet a légbeszívó szelep beépítése. A fürdőszobában és a konyhában úgy tudjuk megszűntetni a büdös lefolyót, hogy bőséges forró vízzel átöblítjük. A padlóösszefolyót úgy tudjuk szagtalanítani, hogy feltöltjük vízzel, a lerakódott szennyeződéseket eltávolítjuk, majd forró vízzel és pár dl ecettel leöntjük, hogy megszüntessük vagy megelőzzük a dugulást.

Abban az esetben, ha dohos bűzzel találjuk magunkat szemben, ekkor keverjünk össze sót citromlével, olyan arányban, hogy az önthető legyen, majd öntsük bele a büdös lefolyóba, ezután forró majd hideg vízzel öblítsük le. Ha ez nem hatásos próbáljuk ki az üzletekben kapható vegyszereket. A büdös lefolyó szagtalanítására alkalmas még a bórax és a citromsav egyaránt. Ezeket öntsük a lefolyóba és hagyjuk hatni 20 percig, utána forró vízzel öblítsük le. Természetesen ne együtt használjuk a két szert, hanem külön-külön. Kiválóan alkalmas a szagtalanításra a szénsavas üdítő is. Miért? A savas kémhatásának köszönhetően lemarja a lefolyó faláról a szennyeződéseket. Érdemes körülbelül 1 liter szénsavas üdítőt a büdös lefolyóba önteni és azt hagyjuk állni pár óráig. Ha nincs kéznél szénsavas üdítő, ugyanilyen hatással bír a pezsgőtabletta is, törjünk össze párat, juttassuk a lefolyóba, majd forró vízzel öblítsük le.

Filléres módszerek a büdös lefolyó megszüntetésére

  1. Szódabikarbóna és ecet: Öntsünk a büdös lefolyóba szódabikarbónát majd öntsük le forró ecettel, ennek hatására habzani fog, majd, ha enyhül öntsük le forró vízzel, 5 perc után pedig hideg vízzel. Ez a kombináció elpusztítja a gombákat, baktériumokat.
  2. Sütőpor – ecet – teafaolaj: A lefolyóból áradó bűzt okozhatja a penész, a gombák és egyéb a lefolyó falán letelepedett gombák. Ezek megszüntetésére az egyik legjobb módszer a teafaolaj, melynek gomba – és baktériumölő hatása van. Amennyiben azt akarjuk, hogy a bűz megszűnjön, akkor öntsünk 2-3 zacskó sütőport a lefolyóba, 10 perc várakozás után öblítsük le forró vízzel vagy egy pohár ecettel, ezt követően csepegtessünk egy kis teafaolajat a lefolyóba.
  3. Kávézacc: A kávézaccnak zsíroldó hatása van, így ez kiváló csodaszer arra, hogy a lefolyó faláról lemarja a lerakódott zsírréteget, illetve szagtalanító hatása is kitűnő. Dobjunk egy marékkal a lefolyóba, majd jó forró vízzel öblítsük le.