1. Főoldal Nyíl
 2. Szolgáltatásaink Nyíl
 3. Gépi spirálozás

Gépi spirálozás korrekt áron

A mosdóknál kiépített 32-es átmérőjű vezetékeknél a 10-es spirált használjuk, a 40-esátmérőtől a 63-asig a 16-os spirált és az ennél nagyobb vezetékeknél a 22-es átmérőjű spirált célszerű használni. A lefolyóvezeték végét szabaddá téve szabad utat adunk a gépi spirálozásnak, ami a következő képen történik. A ROTHENBERGER R600-as gépen keresztül fűzött spirál végét a lefolyóvezetékbe helyezzük, majd a gépet elindítva a spirál egyfajta forgó mozgást végezve behúzza magát a vezetékbe egészen a dugulásig ezen a ponton lehet érezni, hogy némileg erölködik a spirál. Ekkor lép közbe a szakember és segít a spirálnak vagy eltolni vagy átjutni a duguláson. Ha a dugulás csak arrébb tolodik azt érezni lehet, ilyenkor egészen az egyel nagyobb dimenziójú vezetékig elkell tolni a dugót a dugulás csak így szűnik meg. Ezután a gépet ellenkező forgásirányba átváltva a spirál szinte magától kikúszik a vezetékből. Ezt követően jöhet a próba a szifon vagy fajansz visszahelyezésével, ha minden rendben már csak egy kis takarítás és fertőtlenítés, így megnyugodhatunk, hogy minden rendben.

A duguláselhárító spirál háromféle lehet:

 • Normál szekcionált:
  A normál szekcionált duguláselhárító spirál egy egyszerű, rugóacélból készült spirál. Ezek toldhatók, összeszerelhetőek gyakorlatilag bármilyen hosszúságig. A hosszt csak a spirált hajtó gép ereje és a duguláselhárító ügyessége korlátozza.
 • Erősített szekcionált:
  Az erősített spirál egy belső erősítésű kivitel. Funciója, hogy a duguláselhárító spirálon belül elhelyezkedő műanyag vagy acélsodrony szál erősíti a spirált, hogy jobb irányú forgatáskor az ráfeszül erre a szálra, így rendkívül merevvé válik. Ez a belső erősítésű kivitel fellelhető még élezett spirállal is, amely lényege, hogy forgás közben a spirál is tisztítja a csövet.
 • Dobspirál normál és erősített:
  A dobspirál egy szálban készült spirál, mely nem toldható, ezeket a meghajtó gépek egy dobbal együtt forgatják, és a fej mozgásával hárítják el a dugulást. Elofordul azonban, hogy a spirálok bent maradnak, vagy beszakadnak egy vezetékben. Ennek oka lehet spirál szakadás, törés, esetleg hibás csatlakoztatás. A spirálokat ilyenkor nehéz eltávolítani, ám található olyan speciális tisztítófej, mely a csőben ragadt spirál kiszedésére van kifejlesztve. Falbontás elött mindenképp érdemes elöbb egy ilyen szerszámmal megpróbálni az eltávolítást. Tisztítás spirállal (csogörénnyel):

  A spirálos duguláselhárításhoz többnyire fel kell szedni a WC-csészét, és a cementbe ültetett porcelán ritkán enged egy darabban a beavatkozásnak, vagyis marad még munka a kőműveseknek és a vízvezeték-szerelőknek is a dugulás megszüntetése után. - A háztartásokban található, átlagosan 32 és 160mm közötti átmérojű csatornák tisztításához többféle spirál szükséges.Tapasztalataink szerint a klasszikus csőgörényes "szaki" felszerelése általában egyetlen spirál, ami persze majdnem mindenhez jó, bár a szélesebb átmérőjű csatornáknál kevésnek bizonyúl, a keskenyebbeket pedig könnyen széttörheti.

Hol vásároljunk duguláselhárító spirált?

A kézi duguláselhárító spirál terjedt el szélesebb körben, mivel a gépihez képest olcsóbb és könnyebben is kezelhető, valamint a kisebb dugulásoknál ezt célszerű alkalmazni. 2–10 méter lehet a hossza, vastagsága pedig 3 és 10 milliméter között van; kézi erővel, folyamatos tekeréssel és mozgatással hozzuk működésbe a spirált a csőgörény végén.

A duguláselhárító spirált könnyedén megtalálhatjuk a nagyobb áruházak kínálatában. Szakértők szerint akkor érdemes használni, ha a granulátumos kezelés már nem szünteti meg a háztartásban fellépő dugulást. Használatakor a spirált a lefolyóba kell engedni, majd óvatos csavaró mozgással meg kell próbálni egyre beljebb juttatni. A spirál mozgatásával a csövekbe került szennyeződés eltávolítható. Alkalmazása után érdemes alaposan átmosni a lefolyót, hogy megszabaduljunk az apróbb szennyeződésektől is.