1. Főoldal Nyíl
  2. Blog Nyíl
  3. Amit a fürdőszobai összefolyóról tudni kell

Amit a fürdőszobai összefolyóról tudni kell:

A fürdőszobai összefolyó fontos szerepet tölt be fürdőszobánkban. Elnyeli az esetleges csőtörés során kifolyt vizet, az egyéb kiömlött folyadékokat vagy a kádból, mosógépből leeresztett felesleges vizet.

A fürdőszobai összefolyó karbantartása:

Bizonyos időközönként érdemes elvégezni a fürdőszobai összefolyó tisztítását, elhanyagolása esetén komoly dugulás keletkezhet. Érdemes évente 1-2 alkalommal levenni az összefolyó rácsot, majd gumikesztyűben eltávolítani az ott felgyülemlett szennyeződéseket. Amennyiben ezzel kész vagyunk, öntsünk rá forró vizet, amely fertőtleníti a rendszert. Ecet + szódabikarbóna elegyét hozzáadva alaposabb tisztítást végezhetünk.

A fürdőszobai összefolyó dugulásának okai:

Minél több feladatot kell ellátnia az összefolyó rendszernek, annál nagyobb az esélye a dugulásának. A kádból, zuhanyzóból és a mosdókagylóból származó emberi szennyeződések, a mosógépből leeresztett szennyvíz, amely a mosószermaradványok lerakódásáért felelős, de egy nagytakarítás vagy festés után felgyülemlett por és egyéb maradványok is dugulást okozhatnak.

A kialakult dugulás elhárítása:

A fürdőszobai összefolyó tisztításának elhanyagolása előbb-utóbb dugulást okoz. A legjobb elhárítási módszer a fentebb leírt megelőzés, de amennyiben már kialakult a makacs elzáródás, akkor alkalmazhatunk bóraxot, trisót, ecet+szódabikarbóna kombinációt és végső esetben sósavat. Mechanikus megoldásként bevethető még a csőgörény, vákuumgép, vagy a magasnyomású mosó.
Kellemetlen szag árad a tiszta fürdőszobai összefolyóból:
Előfordulhat, hogy nincs dugulás a csatornában, de mégis kellemetlen a szaga, csatornabűz terjeng a fürdőszobában. Ebben az esetben a bűzelzáró nem látja el funkcióját, elszivárgott a kellemetlen szagok megakadályozásáért felelős víz a bűzelzáróból. Okai lehetnek:
  1. A bűzelzáró kiszáradása, amelyet a ritka használat, párolgás okozhat.
  2. A helytelen kivitelezés. A pontatlan illesztések, repedések mentén a víz elszivároghat.
  3. A rendszerben fellépő vákuum, amely kiszívja a vizet a helyéről. Ez légbeszívó szelep beépítésével megszüntethető.
Amennyiben a házi praktikák nem váltak be a fürdőszobai összefolyó tisztítására és nem szűntek meg a kellemetlen szagok, mindig forduljunk duguláselhárító szakemberhez.