1. Főoldal Nyíl
 2. Blog Nyíl
 3. Duguláselhárító folyamatok és szolgáltatások

Duguláselhárító folyamatok és szolgáltatások

Amikor lakásunkban dugulást észleltünk és már minden házi praktikát kipróbáltunk, amit csak lehetett, de a probléma nem szűnik, ilyenkor lesz szükségünk profi duguláselhárító szakemberre.

Duguláselhárító eszközök

 1. Csőspirállal történő duguláselhárítás: A legelterjedtebb módszer, amit alkalmaznak a duguláselhárítók. 8-10-16-22-32 mm átmérőjű spirálokat engednek be a lefolyóba, természetesen ez függ a cső méretétől is. A kisebb méretű csöveknél a kisebb átmérőjű, míg a nagyobb csöveknél, például WC, strang, gerinc vezetéknél már a nagyobb átmérőjű spirált használja a szakember. Az ipari spirálok edzett acélból készülnek. Amennyiben kültéri duguláselhárításról van szó, abban az esetben már komolyabb szerszámra is lesz szükség, ehhez a spirálokhoz lehet csatlakoztatni különböző fejeket, amelyek más és más funkcióval rendelkeznek. Annak tükrében, hogy mennyire makacs dugulással állunk szemben beszélhetünk kézi, illetve gépi duguláselhárító spirálról egyaránt. Gépi spirálhoz csatlakoztatni lehet különböző fejeket, melyek a duguláselhárító folyamatot segítik. Ilyen a kaparó, lándzsa, buzogány, egyenes, visszavezető, gyökérvágó fej.
 2. Magasnyomású mosatás, más néven Womázás: A Woma egy ipari márka, mely mára már fogalommá vált, és, ha a Womázás menetét említi valaki, akkor azt szinte mindenki tudja, hogy a magas nyomású mosatásról van szó. A csőmosatás folyamata 150 m hosszú szakaszon és 120-300 bar nyomással történhet. Ennek előnye, hogy a csőrendszert teljes keresztmetszetében átmossa, így a csatornában letelepedett szennyeződések, nagyobb tárgyak, illetve homok eltávolítására alkalmas, illetve családi házak szennyvíz-rendszerének teljes átmosására is képes, mellyel garantáltan megszabadulunk mindenféle lerakódástól. Ami még fontos, hogy ez a duguláselhárító technológia nem károsítja a csatornarendszer falát.
 3. Csatornakamerázás, csatorna diagnosztika: A csatornakamerázás menetét a legcélszerűbb a már átmosatott rendszerben alkalmazni, hogy minél hatékonyabban fel tudja térképezni a kamera a problémás csatornarendszert. Az eldugult vezetékekben nem lehet szakszerű diagnosztikát végezni. Tulajdonképpen ezzel elkerülhetjük, a csatornahálózatok felesleges felbontását. Erre a módszerre, akkor van szükség, ha visszatérő dugulásról beszélünk, ilyenkor már szükséges kideríteni, hogy mi lehet a dugulás oka. A visszatérő dugulás okai lehetnek törmelékek, építőanyagok, gyökérbenövések, cső vagy csőszakasz törés, vezeték süllyedése. A duguláselhárító folyamatnak ebben a szakaszában, kiderül, hogy hol található a problémás terület, általánosságban elmondható, hogy ha kamerázni szükséges egy vezetéket, ott már szükséges lehet a vezeték kicserélése is.

Duguláselhárító szolgáltatás árak

A duguláselhárító szolgáltatások árai különbözőek annak tükrében, hogy a dugulás beltéri, avagy kültéri eredetű. FIGYELEM! Ezek az árak csupán tájékoztató jellegűek Magyarországi árakat mutatja be átlagosan nem a mi áraink!
Beltéri dugulás esetén:
Ejtővezeték és strang vezeték duguláselhárítás 16.000 Ft - tól
WC duguláselhárítása 15.000 Ft - tól
Piszoár dugulásának megszüntetése 14.000 Ft – tól
Mosogatóban lévő dugulás elhárítása 12.000 Ft - tól
Padlóösszefolyó vezeték dugulásának megszüntetése 12.000 Ft – tól
Zuhanytálca duguláselhárítás 8.500 Ft – tól
Kád vezeték dugulásának elhárítása 8.500 Ft - tól
Kézmosó duguláselhárítás 8.500 Ft – tól
Kűltéri dugulás esetén:
Udvari gerincvezeték tisztítása 20.000 Ft – tól
Womás duguláselhárító folyamat 20.000 Ft – tól
Esőcsatorna vezeték tisztítása 15.000 Ft – tól
Fertőtlenítés pincében, garázsban 400 Ft / m2

Abban az esetben, ha szükséges szakemberhez fordulni, néhány kérdés, amelyre jó, ha tudjuk a választ:

 1. hol, melyik városban található a probléma
 2. milyen épületről van szó – társasház, panel stb.
 3. a dugulás kültéri avagy beltéri
 4. milyen szakaszt érint a dugulás – strang vezeték, alapvezeték, szakaszvezték
 5. mi dugult el – kézmosó, wc. fürdőkád, zuhanyzó, padlóösszefolyó stb.
 6. a cső körülbelüli átmérője
 7. dugulás mértéke
 8. mi okozhatta a dugulást
 9. mióta áll fenn a probléma
 10. próbálták – e elhárítani a dugulást