1. Főoldal Nyíl
  2. Blog Nyíl
  3. Csőgörény használata, mikor használjuk a csőgörényeket?

Csőgörény használata, mikor használjuk a csőgörényeket?:

A csőgörény több méter hosszú, tetszőleges hosszúságúra tolható ki és a végén egy vagy több spirál van, aminek segítségével eltávolítható a lefolyóba került szennyeződés. A köznyelvben hívják még csőkígyónak, csőpatkánynak vagy csatornaspirálnak is. Alapvetően két típust különböztetünk: az egyik a kézi spirál, a másik gépi spirál. Utóbbi géppel működtethető és leginkább a duguláselhárító szakemberek használják nagyobb átmérőjű csövekhez, fővezetékekhez vagy csapadékvíz-elvezetőkhoz. A spirál 12–38 milliméter vastag is lehet a csőgörény végén, és akár speciális fejeket is tudunk csatlakoztatni az eszközhöz (visszavezető fej, buzogányfej vagy kaparófej). A köznyelvben csőgörényeknek hívjuk ” őket” , de igazából a rendes becsületes nevük duguláselhárító spirálok . Ezek a spirálok edzett acéldrótból készülnek, amik spirál alakzatban vannak feltekerve. A dugulás elhárítás legfontosabb kellékeit képezik. Vannak kézi és gépi spirálok is. A kézi spirálok kevésbé hatékonyak és csak a felületi dugulás elhárításában lehet segítségünkre. A gépiek jóval nagyobb teljesítményre képesek. A spirálok méreteit tekintve négy méretről beszélhetünk . 8 , 16, 22, 32 mm átmérőjűek léteznek. Természetesen a cső átmérőjéhez viszonyítva használják a megfelelő vastagságút. Csak a 8mm -es spirált használhatjuk házilagosan , szakember segítsége nélkül, és ezek 3-10m mélységig alkalmazhatóak. A 16 mm -től már csak szakszerű használatuk lehetséges. Ugyanis balesetveszélyes lehet . illetve nagy károkat tud okozni , ha nem megfelelő szakértelemmel állunk neki.

A spiráloknak három fajtája ismert az ERŐSÍTETT, a GYENGÍTETT, és a BETÉTES spirál. A duguláselhárító szakember mind három fajtával rendelkezik, és dugulástól függően a megfelelővel dolgozik. Ejtsünk szót a spirálok használatáról is . A kézi spirálok , amik otthoni használatra javasoltak és barkácsboltokban kaphatók , sok bosszúságot tudnak okozni. De ha valaki mégis megpróbálja a dugulást ezzel a szerkezettel elhárítani , akkor mindenképpen egy profibb szerkezetet vásároljon és kérje az áruházban dolgozó hozzáértő eladó segítségét. Mert könnyen megeshet , hogy sok pénzt dob ki az ablakon azáltal , hogy vacak szerkezetet vesz meg. A szakemberek több százezer forintos ipari spirállal és gépekkel dolgoznak egy-egy duguláselhárítás alkalmával, ezeknek az eszközöknek a használata nagy szakértelmet kíván, ezért ha úgy látja, hogy a keletkezett dugulás makacs és valószínűleg nem felületi akkor mindenképpen kérjen segítséget és hívja a duguláselhárító szakembert.

Mikor használjuk a csőgörényeket?

Maga az eszköz egy csövek tisztítására kialakított, egy vagy több darabból álló, tetszőleges hosszúságúra tolható spirál; egyik oldalán irányítjuk az eszközt és alakítjuk hosszát, a másik oldal pedig a csövekbe kerülve igyekszik megszüntetni a dugulást a forgómozgás segítségével. A csőgörények általában két típusra oszthatóak, léteznek ugyanis kézi és gépi spirálok. A kézi spirál a könnyebben beszerezhető változat, ezt bármelyik barkácsáruházban megtalálhatjuk. A 2–10 méteres kézi spirálokat kisebb átmérőjű csövekhez és lefolyókhoz használhatjuk, és folyamatos, manuális erőkifejtés segítségével tudjuk mozgatni.

A gépi spirálokat ezzel szemben nagyobb átmérőjű csövekhez alkalmazzák a szakemberek:

Wc-vezeték, padlóösszefolyó, mosogató, csapadékvíz-elvezető vagy fővezeték esetében biztosít kiváló megoldást a dugulás ellen. Ahogy neve is mutatja, gép üzemelteti. Mindkét típusra jellemző azonban, hogy anyagukat tekintve jó minőségűek, javarészt rozsdatűrőek és hőkezelt rugóacélból készülnek.

Csőgörény használata:

A csőgörény az egyik legnépszerűbb duguláselhárító eszköz, amit hétköznapi használatra fejlesztettek ki, hogy széles tömegek használhassák a lefolyóelzáródási problémák megszüntetésére. Talán nincs is olyan háztartás, amelyet ne fenyegetne kisebb-nagyobb dugulás, köszönhetően annak, hogy a mindennapok során számtalan szennyeződés kerül a csövekbe akarva-akaratlanul. A konyhában az ételmaradékok vagy a kávézacc, a fürdőben a hajszálak és a szappandarabkák, a vécében pedig a papírdarabkák vagy a kagylóba esett illatosító okozhat zűrt.

Ilyenkor hívhatunk szakembert vagy megpróbálkozhatunk a dugulás elhárításával mi magunk is. A népszerű praktikák (szódabikarbóna, trisó, bórax) mellett a duguláselhárító spirált is széles körben alkalmazzák. Bár megoszlanak a vélemények a hatékonyságáról, azzal nehéz vitatkozni, hogy nemcsak létrejötte, de az iránta azóta is töretlen kereslet semmiképp sem lehet a véletlen szüleménye.

A duguláselhárító spirált a köznyelvben többféleképp is hívják, a leghíresebb csőgörény mellett még használatos a csőkígyó, a csőpatkány, a csőtisztító spirál, a csatornaspirál és a lefolyótisztító-spirál elnevezés is.