1. Főoldal Nyíl
 2. Blog Nyíl
 3. Csatornaszag a zuhanyzóban

Csatornaszag a zuhanyzóban:

Bárkivel előfordulhat, hogy a lakásában csatornaszag terjeng, amely a zuhanyzóból is eredhet. Ennek számos oka lehet, mint például a dugulás. Abban a pillanatban, ahogy megszüntetjük a dugulást azzal együtt a szag is elillan. De vannak más esetek, amelyek okozhatják a csatornaszagot a zuhanyzóban és annak terjedését az egész lakásban. Ha nem dugulásról van szó és terjeng a bűz, az bizony tömítési vagy szigetelési problémára utal. Ebben az esetben már szakember segítségére van szükség, aki fel tudja tárni a kellemetlen szag okát.

A zuhanyzói csatornaszag okai:

Nézzük, hogy mi állhat a kellemetlen szagok hátterében:
 1. Átfolyók nincsenek jól leszigetelve. Okozhatja a kellemetlen szagok forrását a légbeszívó szelep hiánya.
 2. Kiszáradt szifon, ennek okozója a ritka használat vagy a kiszáradt vezeték. Szükséges a lefolyóban forró vizet önteni, lyukas vezeték esetén, pedig kicserélni azt. Fontos a tisztántartása, mert ebben lerakódhatnak a baktériumok, amelyek szintén okozhatják a kellemetlen csatornaszagot a zuhanyzóban.
 3. Padlóösszefolyó, melyet ajánlatos vízzel feltölteni, hiszen nem csak az abban lévő szennyeződések, de a pangó víz is okozhat bűzt.
 4. A WC-csésze is okozhat problémát, ennek ok egyszerűen az, hogy az aljzat nincsen jól szigetelve, így könnyedén visszaáramlik a szag a lakásba.
 5. Előfordulhat, hogy a kivitelezés során nem kerülnek a helyére a gumitömítések. De, ha a helyükre is kerülnek, előfordulhat, hogy azok elcsúsznak, így hézagok keletkeznek az illesztésnél, esőzéskor pedig iszapos hordalék kerülhet a csatornarendszerbe és így a hézagokba is, amelyek megtapadnak és a csatornaszag a zuhanyzóban vagy a lakás egyéb területein tör fel.
 6. A csatornarendszer rossz tervezése és kivitelezése esetén, a víz olyan vákuumot hozhat létre, amely a beépített bűzelzáróból, padlóösszefolyóból kiszívhatja a vizet, melynek helyét a kellemetlen gázok veszik át.
 7. Tetőtéri lakásban lévő kellemetlen szag esetén arra gyanakodhatunk, hogy a lakás fölötti padlástérbe történt az ejtővezeték kiszellőztetése.
 8. Előfordulhat, hogy a szagelszívót hibásan építették be, ez inkább többszintes épületeknél jellemző probléma.
 9. Természetesen a csatornaszagot dugulás is okozhatja a zuhanyzóban.

Megoldások zuhanyzóban fellépő csatornaszag ellen:

A már meglévő csatornaszagot a következő megoldásokkal orvosolhatjuk a zuhanyzóban:
 1. Megoldás lehet a problémára egyszerűen egy kis víz. Amennyiben a szifon nem kap elegendő vizet és ki van száradva, az is okozhatja a zuhanyzóban fellépő csatornaszagot.
 2. Nagy mennyiségű víz lehúzása vákuumot idézhet elő, amely kiszívja a vizet a bűzelzárókból. Ennek a jelenségnek a kiküszöbölésében játszik szerepet a légbeszívó szelep. Elhelyezhető a tetőn és a strang aknában egyaránt. Ennek hiányát az jelzi, ha vizes helyiségekben folyton bugyborékoló hangot hall. Utólag is beépíthető, pár ezer forintból kivitelezhető.
 3. Bűzelzáró szelep beépítése is eltávolíthatja a csatornaszagot a zuhanyzóból.
 4. Abban az esetben, ha dugulás okozza a bűzt, akkor különböző házi praktikákat is bevethetsz, ilyen az ecet és a szódabikarbóna. Egy zacskó szódabikarbónát önts a lefolyóba, arra fél pohár ecetet és már meg is szűnik a csatornaszag a zuhanyzóban.