1. Főoldal Nyíl
  2. Blog Nyíl
  3. Csatornakamerázás előnyei, hátrányai és árai

Csatornakamerázás előnyei, hátrányai és árai:

Nem folyik le a víz a mosogatóból vagy csak araszolva és nagyon nehezen? A vízszámlája is szokatlanul magas? Ebben az esetben probléma lehet a csatornacsövekkel. Először megpróbáljuk házilag elhárítani a hibát, de, ha többszöri próbálkozás után sem oldódik meg, akkor már szükség lesz a szakemberre. Ekkor lehet segítségünkre a csatornakamerázás, amely feltárja a dugulás forrását. A csatornakamerázás folyamatának segítségével megvizsgálhatjuk a szennyvíz csatornákat és a csővezetéket, melynek lényege az, hogy feleslegesen ne bontsuk meg a rendszert, mivel e módszerrel pontosan fel tudjuk tárni a hiba forrását. Ezt okozhatja egy benőtt gyökérzet, törmelék, akár a csőnek a törése, elmozdulása. Színes monitoron követhetjük végig a kamera útját, mellyel akár a biztosító felé is igazolhatjuk az okozott kárt.

Csatornakamerázás előnyei:

A csatornakamerázás által akár 10 cm-es pontossággal azonosíthatóak a repedések, törések. A szabad szemmel nem látható repedéseket is kimutatja és a visszatérő dugulások kiváltó okát is meg tudjuk vele állapítani. A csatornakamerázás segítségével megállapítható az is, hogy a csatorna megfelelő lejtéssel rendelkezik-e. Földmozgást követően is érdemes alkalmazni.

Száloptikás csatornavizsgáló kamera:

Különböző nagyságú csatornavizsgálatra alkalmas kamerákat ismerünk, amelyekből most hármat is megismerhetünk:
  1. 17 mm-es fejjel rendelkezik és 15 méter hosszúságú csőszakaszt tudunk vele megvizsgálni. 20 mm-től 50 mm-es átmérőjű csöveknél lehet alkalmazni. Mosdó, mosogató, padlóösszefolyó, zuhanyzó vizsgálható át.
  2. 40 mm-es fejjel rendelkezik és 60 méter hosszúságú csőszakasz csatornakamerázására alkalmas. 70 mm-től 160 mm csőátmérőig az esőelvezető, WC, udvari lefolyó, főgerinc csatornavezetékek vizsgálatára alkalmas.
  3. 55 mm átmérőjű fejjel rendelkező és 100 m hosszú szakasz csatornakamerázásához elegendő, valamint a 160 mm-nél nagyobb csőátmérőjű vezetékeket lehet vele megvizsgálni.

Önjáró kamera:

Lehetőség van a csatornarendszert önjáró kamerával feltérképezni. 125 mm-től 500 mm-ig terjedő csőátmérőjű vezeték lejtési és repedési vizsgálata kivitelezhető e módszerrel. A kamera feje 360 fokos szögben lát körbe, ennek következtében a repedések és az illesztések is jól láthatóak. Oldalra 270 fokos szögben lát, a ,,T” és az ,,Y”, valamint az oldalról és felülről érkező bekötések vizsgálatára is alkalmas. A kamera 150 méter hosszú kábele 300 m-es csatornaszakasz vizsgálatára elegendő.
Csatornakamerázás menete
A csatornakamerát egy berudaló, üvegszálas integrált betoló rúd és egy kamera kocsi segítségével tolják előre a vizsgálni kívánt vezetékben. Ez a berendezés fehér fénnyel rendelkezik, mely tökéletesen megvilágítja a csővezetéket és ennek köszönthetően jó minőségű felvétel készíthető. A csatornakamerázás során jól látható, hogy a csatorna lejtése és egymásba illesztése megfelelő - e vagy sem. Méterszámláló segítségével könnyen beazonosítható, hogy a kamera hány métert tett már meg. A csatornakamerázást megfelelő szakértelemmel rendelkező személynek kell elvégeznie.
Árak tájékoztató jelleggel:
Csatornakamerázás csatolt szolgáltatás esetén 5.000 Ft – tól
Spirálos csatornatisztítás estén 15.000 Ft – tól
Womás csatornatisztítás esetén 5.000 Ft - tól
Csatornakamerázás önmagában 25.000 Ft – tól
Amikor már nem tudjuk, mi lehet a megoldás a dugulásra, hívjunk szakembert és válasszuk a csatornakamerázást, ezzel akár véglegesen is megszüntethető a probléma gyökere.