1. Főoldal Nyíl
  2. Blog Nyíl
  3. A bűzelzáró működése

A bűzelzáró működése

Többen találkozhattunk már a konyhában, vagy a fürdőszobában terjengő büdös csatornaszaggal. Ennek legfőbb oka, hogy a lefolyóhoz tartozó bűzelzáró nem működik megfelelően.

Így működik a bűzelzáró

Célja, hogy megakadályozza a csatornában található gázok visszaáramlását. Legtöbb esetben egy külső szifon fogja fel a kellemetlen szagokat. Itt a lefolyóból leeresztett víz megáll a szifonban, amely megakadályozza a gázok visszajutását a légtérbe. Ez a technológia olyan kisebb átmérőjű csöveknél alkalmazható, mint a zuhanyzó, fürdőkád, fürdőszobai összefolyó, mosdó vagy a mosogató lefolyócsöve. Találkozhatunk még golyós bűzelzáróval (pl. mosógépeknél) ahol a beépített golyó akadályozza meg a csatornaszag szivárgását, valamint beépített elzáróval nagyobb átmérőjű csöveknél (pl. WC esetében).

A bűzelzáró helytelen működése

Amennyiben nem látja el funkcióját, kellemetlen, büdös szagokat tapasztalhatunk otthonunkban. Nézzük, hogy miért működhet hibásan:
  1. Csatornarendszer helytelen kiépítése: Elegendő két cső helytelen összeillesztése vagy a tömítés hiánya és a gázok máris utat találnak a lakótérbe.
  2. Szifon kiszáradása: A rendszertelen használat, párolgás és az esetlegesen fellépő vákuum, amiért a víz eltávozhat a szifonból.
  3. Légbeszívó szelep hiánya: Az előbb említett vákuumot a légbeszívó szelep hiánya is okozhatja. Felszerelésével a szívó hatás kiegyenlítődik, így a víz a szifonban marad.
  4. Túl rövidre vágott flexibilis cső: Amennyiben flexibilis csőből alakítjuk ki a szifont, de nem hajtjuk meg megfelelő ívben, akkor is felléphet ez a probléma.
  5. A rendszer kiépítésénél nem szereltek be bűzelzáró berendezést.
Az itt leírt problémák esetén mindig hívjunk szakembert, aki szakmai tudásával és tanácsaival ellátva bennünket, arra törekszik, hogy a jövőben hasonló eset ne forduljon elő.